יהלומים בצבעים מיוחדים
יהלומים בצבעים מיוחדים הם נדירים ביותר. הם מהווים כאחוז אחד בודד מכלל היהלומים בעולם.
ליהלומים בצבעים מיוחדים אין מחירון והם נמכרים לפי העדפות השוק. יהלומים גדולים בצבעים מיוחדים נמכרים בד”כ במכירות פומביות סביב העולם ויכולים להשיג מחירים גבוהים ביותר.
רק באמצע שנות ה-70 ה-GIA פיתח מדרג צבע לצבעים מיוחדים.
היהלום הראשון בעולם שהופיע בצבע מיוחד הוא יהלום האאוריקה. נמצא בשנת 1866 על גדת נהר ה-Orange ליד העיר Hopetown בדרא”פ. משקלו 21.25 קראט, בצבע צהוב עם גוון חום.
יהלום נחשב ליהלום בצבע מיוחד רק כאשר הצבע שלו נראה בברור דרך הכתר. לכן, כאשר בודקים צבע באבנים בעלות צבע מיוחד יש לבדוק את הופעת הצבע בעיקר דרך הכתר.
ישנן סיבות שונות להופעת צבע מיוחד ביהלומים:
צבע כחול ביהלומים נגרם כתוצאה מתוספת של בורון באבן. פחות מ-0.1% מהיהלומים הצבעוניים הם יהלומים כחולים. מרבית הצבעים הכחולים הם בעלי דרגות ניקיון גבוהות.
צבע צהוב מיוחד נגרם כתוצאה מתוספת של מולקולות של חנקן שסופגות את האור הכחול. הצבע הצהוב המיוחד הוא הנפוץ ביותר. 60% מהיהלומים הצבעוניים הם יהלומים צהובים.
צבע ירוק מיוחד נגרם כתוצאה מכך שספג במשך מיליוני שנים קרינה רדיואקטיבית באדמה. ככל שהצבע הירוק אינטנסיבי יותר כך היהלום היה חשוף ליותר רכיבים רדיואקטיביים, בעיקר אוראניום. רוב היהלומים הירוקים מגיעים מברזיל, ונצואלה וזימבבואה. הבעיה בצבע הירוק, שפעמים רבות, על אף שהגלם נראה ירוק, בתהליך הליטוש הצבע הירוק נעלם והופך לצבע לבן. יהלום בצבע ירוק טהור נדיר ביותר בטבע.
צבע ורוד מיוחד נגרם כתוצאה משינויים במבנה האטומי של היהלום. ברוב היהלומים הוורודים יש פגמי ניקיון ברורים ודרגות הניקיון נעות מדרגת SI1 עד I1.
צבע סגול שנקרא: violet מופיע כתוצאה מנוכחות של הידרוגן ביהלום. הצבע הסגול שנקרא purple נובע כתוצאה משינויים באטומים של היהלום. יהלום בצבע סגול טהור, גם הוא נדיר ביותר.
צבע אפור מיוחד הוא האח החורג של הצבע הכחול. הם נקראים גם יהלומי הכסף. הצבע האפור נובע כתוצאה מתוספת של חנקן ובורון גם יחד.
צבע חום נובע כתוצאה משינויים במבנה המולוקולרי של היהלום. כאשר יש רמה נמוכה של חנקן ביהלום, הוא מקבל צבע חום בהיר שנחשב לצבע שמפנייה. במידה והצבע החום מעורבב עם צבע כתום הוא נחשב לצבע קוניאק. נדיר למצוא צבע חום טהור ללא צבע נוסף.
צבע כתום טהור נדיר כמעט כמו יהלום בצבע אדום טהור. כדי להיות מסווג כבעל צבע כתום טהור, חייב להיות העדר מוחלט של גוון חום. כתום הוא למעשה שילוב של אדום וצהוב.
צבע שחור נובע כתוצאה מפיגמנט אטום שחוסם אזורים מסוימים ביהלום והופך אותם לשחורים. במזרח קיים שוק גדול מאוד ליהלומים שחורים שם הוא נחשב לאבן החן המסמלת את האבל. מרבית הצבעים השחורים הם מטופלים ולא טבעיים.
צבע קמיליון (זיקית) זהו יהלום בעל גוון זית המשנה את צבעו מירוק עמוק לצהוב או בצבע ירוק אפרפר צהבהב עם גוון חום המשנה את צבעו לצהוב או צהוב כתום כשהוא נמצא תחת חימום של מעל 200 מעלות או במידה והוא נמצא למעלה מ-24 שעות בחושך. יהלום הקמיליון הגדול ביותר שוקל 31.31 קראט, בליטוש אובל. במצב הבסיסי היהלום בעל צבע ירוק זית עם נגיעה של ברונזה.
יש להדגיש שברוב המקרים הצבע המיוחד הדומיננטי מופיע בתוספת של צבע לוואי אחד או יותר. הימצאותם של צבעים טהורים ביהלומים היא נדירה ביותר.
הקריטריונים להערכת יהלומים בצבעים מיוחדים:
- צבע האבן: זהו הקריטריון החשוב ביותר. הוא חשוב יותר אף ממשקלו של היהלום. הצבע המיוחד היקר ביותר הוא אדום. ולאחריו בסדר יורד: כחול, ורוד, סגול, ירוק, כתום, צהוב, אפור, חום, ושילובי צבעים. בעבר, היהלום השחור נחשב לזול אך עם הביקוש ליהלומים שחורים בתכשיטים, מחירו עלה בהתאם. כמו כן ייתכנו שילובי צבעים וערכם יהיה בהתאם לסוג הצבע.
- עוצמת הצבע – ככל שעוצמת הצבע חזקה יותר כך ערכו של היהלום עולה.
- חיות הצבע – ככל שצבע היהלום מלא חיים כך ערכו עולה.
- פיזור הצבע באבן – ככל שהצבע מפוזר באבן בצורה אחידה יותר כך ערכה של האבן עולה. כאשר הצבע מפוזר באבן בצורה אחידה יירשם בתעודה הגמולוגית: Distribution: EVEN. כאשר הצבע מפוזר בצורה לא אחידה באבן, הדבר ישפיע לרעה על ערכה וייכתב בתעודה הגמולוגית: Distribution: UNEVEN (זהו מצב נדיר).
- גוון הצבע – נדיר מאוד למצוא יהלום בצבע מיוחד טהור. במרבית המקרים לצבע הדומיננטי יהיה גוון לוואי שיוזיל את מחירו של היהלום.
- משקל היהלום – כמובן שככל שמשקל היהלום גבוה יותר ערכו עולה.
- ניקיון – כמובן שככל שהיהלום נקי יותר, כך ערכו עולה.
- פלואורסנטיות – בעיקר בעוצמות בינוניות עד חזקות מפחיתה במידה ניכרת את מחיר האבן.
- עבודה – ההתייחסות לעבודה היא קלה יותר, בעיקר ביהלומים עגולים, זאת מכיוון שכדי לרכז את הצבע יש ללטש את היהלום בזוויות שונות לחלוטין מיהלום לבן. (בצבעים מיוחדים באבנים עגולות אין דרוג של CUT).
- טעם הקונה.
*בחודש מאי 2016 נמכר במכירה פומבית של כריסטיס יהלום כחול בצורת אמרלד במשקל 14.62 קראט Fancy Vivid Blue במחיר של 58.24 מיליון דולר. היהלום מכונה “אופנהיימר בלו” ע”ש סר פיליפ אופנהיימר, שבידי משפחתו הייתה השליטה בתאגיד היהלומים הענקי “דה-בירס, בטרם מכרה המשפחה את חלקה בתאגיד לחברת “אנגלו אמריקן” ב-2012 תמורת 5.1 מיליארד דולר. בחודש זה נמכר אף היהלום המכונה “הורוד הייחודי – Unique Pink” בצורת טיפה בצבע ורוד עז במשקל 15.38 קראט משובץ בטבעת במחיר של 31.46 מיליון דולר.
*בשנת 2008 שילמה חברת “גראף” מלונדון 24.3 מיליון דולר עבור יהלום פנסי אפור-כחול במכירה פומבית של “כריסטיס” בלונדון.
*בשנת 2010 שילמה אותה החברה 45.6 מיליון דולר עבור יהלום ורוד 24.78 קראט במכירה פומבית של “סותביס” בג’נבה.
*בשנת 2015 המיליארדר ג’וזף לו מהונג קונג רכש יהלום פנסי כחול “Blue Moon” במשקל 12.03 קראט תמורת 48.4 מיליון דולר במכירה של “סותביס” בג’נבה, זאת לאחר שלילה קודם שילם 28.5 מיליון דולר תמורת יהלום ורוד במשקל 16.08 קראט.
תיעוד צבעים מיוחדים בתעודות גמולוגיות:
ביהלומים בצבעים מיוחדים יש אפשרות להוציא תעודה גמולוגית מלאה או תעודה שמתייחסת אך ורק לצבע המיוחד של היהלום. הסעיפים המייחדים תעודה גמולוגית של יהלום בצבע מיוחד הם:
1. עוצמת הצבע:
FANCY VIVID כמו גם FANCY DEEP – עוצמת הצבע החזקה והיקרה ביותר. דרוג ה – VIVID נקבע ע”י ה-GIA רק בשנת 1995.
FANCY INTENSE – עוצמת צבע חזקה.
FANCY=MEDIUM – עוצמת צבע בינונית.
FANCY LIGHT – עוצמת צבע חלשה.
FANCY DARK – צבע שנראה כאילו מכיל בתוכו צל בצבע שחור. יכול להופיע ברוב הצבעים המיוחדים. עוצמת צבע זו נחשבת לזולה יותר.
*בצבע האדום אין דרוג של LIGHT/INTENSE/VIVID אלא רק דרוג של FANCY.
***ישנם מצבים בהם צבע האבן אינו משתייך לסקלת הצבעים הרגילה אך גם אינו נחשב לצבע מיוחד. מדובר ביהלומים בעלי גוון Fancy קל ביותר.
בשלוש רמות הצבע הללו תופיע הערה בתעודה הגמולוגית:
Distribution: Not Applicable
רמות צבע אלו מתאימות לכל הצבעים המיוחדים פרט ל: צהוב ,חום ואפור.
- Faint – זהו צבע חיוור מאוד, כמו ירוק חיוור שאינו נראה דרך הכתר ונראה רק דרך הפוויליון.
- Very Light – זהו צבע בהיר ביותר, כמו צבע ורוד בהיר מאוד שכמעט אינו נראה דרך הכתר ונראה בעיקר דרך הפוויליון.
- Light – צבע בהיר מאוד, שנראה בעיקר דרך הפוויילון ונראה חלש יותר דרך הכתר.
2. סוג הצבע
כפי שצוין, מרבית הצבעים אינם טהורים אלא מלווים בגוון לוואי אחד או יותר. בתעודה הגמולוגית הצבע הדומיננטי ביותר יהיה רשום אחרון בסדר הופעת הצבעים. כאשר יש לצבע סיומת של האותיות ISH למשל GRAYISH BLUE הרי שהגוון האפור מהווה בין 15%-30% מהצבע הכחול הדומיננטי. יכול להיות יותר מגוון לואי אחד, למשל: Brownish Yellowish Orange . הצבע הדומיננטי הוא כתום עם נוכחות של צהוב ונוכחות קלה יותר של חום. אם הגוון הנלווה זול יותר מהצבע הדומיננטי, הדבר ישפיע על מחיר היהלום בצורה שלילית. אם הגוון הנלווה מהווה בין 40%-45% מהצבע לא תהיה סיומת ISH אלא יכתבו שני הצבעים למשל: ORANGE YELLOW.
3. מקור הצבע – Origin of Color
זהו הקריטריון החשוב ביותר בתעודה גמולוגית של צבעים מיוחדים:
Natural – צבע טבעי
Treated or Enhanced – צבע מלאכותי
Undetermined – מקור הצבע אינו ידוע
Whether the color of this diamond is of natural origin or the result of an artificial process cannot currently be determined.
המכון אינו יכול להחליט האם מקור הצבע טבעי או מלאכותי. לא תמיד ניתן לקבוע אם הצבע המיוחד של האבן טבעי או מלאכותי. הבעיה קיימת בעיקר בצבע ירוק, כיון שיהלום בצבע ירוק טבעי מקבל את צבעו מקרינה רדיואקטיבית באדמה ואילו יהלום בצבע ירוק מלאכותי מקבל את צבעו מקרינה רדיואקטיבית מלאכותית.
כיצד לזהות יהלום בצבע מיוחד מלאכותי?
זיהוי של אבן מטופלת צבועה מתקיים אך ורק במכון גמולוגי ע”י שימוש במכשור מיוחד שנקרא: “ספקטרוסקופ” או “ספקטרופוטומטר”.
אם אתם מעוניינים ללמוד את תחום הגמולוגיה ולעבוד בתחום, אנו מזמינים אתכם לקחת חלק בקורס הגמולוגיה של המרכז ללימודי הגמולוגיה בבורסת היהלומים.
למידע נוסף על הקורס לחצו כאן.
ליצירת קשר והרשמה לקורס גמולוגיה לחצו כאן.